ΤΟ  ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

 

 

  Ο Προφήτης Ηλίας είναι ο Πολιούχος, Άγιος και Προστάτης του χωριού μας.

Ο Ηλίας ήταν ένας από τους πιο μεγάλους και πιο άγιους προφήτες. Έζησε το 800 π.Χ. Ήταν σοφός και πιστός στον αληθινό Θεό και έκανε πολλά θαύματα.

  Κάθε χρόνο οργανώνουμε στις 20 Ιουλίου πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού νιώθουμε μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό για το πανηγύρι μας.

Μια εβδομάδα πριν, μαζεύονται εθελόντριες και καθαρίζουν μέσα έξω τον Ναό του Προφήτη Ηλία έτσι ώστε την ημέρα της γιορτής να λάμπει. Επίσης ετοιμάζουμε τον μεγάλο χορό ο οποίος πραγματοποιείται στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Το χορευτικό κάνοντας πολλές πρόβες ετοιμάζεται να μας ψυχαγωγήσει με τους παραδοσιακούς χορούς, καθώς σε αυτούς συμμετέχει και όλο το χωριό. Ο σύλλογος προσκαλεί και άλλα χορευτικά από τα γύρω χωριά και από άλλους νομούς.

  Την παραμονή του πανηγυριού τελείται στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία ο Εσπερινός, με την περιφορά της εικόνας του Αγίου γύρω από ναό. Ο κόσμος που συμμετέχει είναι συγκινημένος, καθώς η πίστη των ντόπιων σε αυτόν τον

θαυματουργό Άγιο είναι πολύ μεγάλη και βαθιά.

  Το πρωί της ημέρας του Προφήτη Ηλία πολύς κόσμος, ντόπιοι και ξένοι πολλοί, παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία με την παρουσία και του Μητροπολίτη του νομού μας, σε κλίμα πανηγυρικό. Στο τέλος της Λειτουργίας οι ντόπιοι προσφέρουν στους επισκέπτες από ένα κέρασμα και εύχονται ο ένας στον άλλον.

  Το μεσημέρι οι οικογένειες μαζεύονται στα σπίτια τους για το μεγάλο μεσημεριανό τραπέζι. Το βράδυ ακολουθεί το μεγάλο γλέντι που πραγματοποιεί ο σύλλογος του χωριού. Είναι ένα πανηγύρι για μικρούς και μεγάλους. Υπάρχει ένα λούνα-πάρκ για τα παιδιά για ατελείωτες ώρες παιχνιδιού. Στο δρόμο, ανάμεσα από το σχολείο και τον Ναό της Αγίας Ειρήνης, μαζεύονται οι μικροπωλητές με τα διάφορα είδη αγοράς.

Οι άνθρωποι διασκεδάζουν, πίνουν, χορεύουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!