Το σχολείο μας

Λίγα λόγια για τη Μελίτη

Η Μελίτη  του νομού Φλώρινας είναι ένα χωριό χτισμένο στη δυτική πλευρά των προπόδων του Βόρα (οροσειρά στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, που εκτείνεται και στις δυο χώρες), που είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας.

Βρίσκεται 18 χλμ. νοτιοανατολικά της πόλης της Φλώρινας και σε υψόμετρο 680 μέτρων. Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως γεωργοί, κτηνοτρόφοι και εργάτες-τεχνίτες.  Στην Μελίτη υπάρχει ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΔΕΗ.

Τη Μελίτη διασχίζει ο Γεροπόταμος ή Σταραρέκα που πηγάζει από την κορυφή του Βόρα και χύνεται στον Σακουλέβα (ποταμός της Φλώρινας), ο οποίος με τη σειρά του, ενώνεται με τους ποταμούς  Εριγώνα και  Αξιό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021 που αφορούν στο μόνιμο πληθυσμό που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η  Δημοτική Κοινότητα Μελίτης αριθμεί 1.212 μόνιμους κατοίκους.

Δημοτικό Σχολείο Μελίτης

Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Μελίτης Φλώρινας (ΦΕΚ 1020/26-5-2011 τ. Β)  λειτουργεί ως εξαθέσιο (ΦΕΚ 4101/Β/24-09-2020) με μαθητικό δυναμικό 60 μαθητών/τριών και όλες τις  ειδικότητες μαθημάτων, καθώς και ολοήμερο και αναβαθμισμένο πρόγραμμα για τους μαθητές και μαθήτριες που παραμένουν και σιτίζονται στο χώρο του σχολείου.

Η πρώτη αναφορά που σχετίζεται με την ύπαρξη σχολείου στη Μελίτη υποστηρίζει πως, κατά τη δεκαετία του 1890, το σχολείο του χωριού συμπεριλαμβανόταν στον καζά Πρεσπών και Αχριδών, όπου υπήρχαν 36 σχολεία με  συνολικά 2.270 μαθητές.

Η λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου γινόταν στον προαύλιο χώρο του Ι. Ν. Προφήτη Ηλία κατά το διάστημα 1913-1917.

Η ανοικοδόμηση του δημοτικού σχολείου Μελίτης τη δεκαετία του 1920 εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ίδρυσης ελληνικών σχολείων ανά την επικράτεια, ενώ  η ένταξή του στην εκπαιδευτική περιφέρεια της Φλώρινας πραγματοποιήθηκε το 1914.

Το 1930 εντάχθηκε στην εκπαιδευτική περιφέρεια  του Αμυνταίου, στην οποία παρέμεινε μέχρι και το 1976, ενώ στη συνέχεια  ξεκίνησε να υπάγεται στην εκπαιδευτική περιφέρεια Β΄ Φλώρινας.

Το κτίριο του Σχολείου προέρχεται από το παλιό κτίριο που λειτουργεί από το  1918 – 1933, στο οποίο ενσωματώθηκε με προέκταση νέου για να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, μαθητριών μας, με χώρους εστίασης, κλειστό γυμναστήριο, εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο εικαστικών, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μοιραστείτε το!
Μετάβαση στο περιεχόμενο